BLKARC Entegreli Robot Köpek SPOT

Boston Dynamics’in Robot Köpeği Pompeii’nin Kalıntılarını Koruyor

Pompeii Arkeoloji Parkı, antik İtalyan şehrinin sokaklarını ve tünellerini korumak için Spot adlı dört ayaklı bir robotu görevlendirdi. Spot’un 400 bin yıllık geçmişi olan kentte define avcılarına karşı mücadele edeceği ve arkeolojik kalıntılardaki küresel ısınma ile insan faaliyetlerden kaynaklı bozulmayı raporlayacağı duyuruldu.

Spot, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan kentte define avcılarına karşı mücadele edecek.

Robotik bir bekçi köpeği olarak hareket eden Spot, Pompeii’de geceleri veya arkeolojik sit alanı  turistlere kapalı olduğunda devriye gezecek.  Spot’un görevleri arasında ayrıca, define avcıları tarafından yasa dışı bir şekilde  kazılmış, yapısal sorunlara neden olan dar ve tehlikeli olan tünelleri araştırmak yer alıyor.

SPOT'A TEHLİKELİ GÖREVLER

Ancak Spot’un güvendiği kameralar ve sensörler, yalnızca davetsiz misafirleri tespit etmek için değil. Robot, günlük devriyelerle şehrin harabeleri arasında dolaşırken, Pompeii’de kalan yapıların 3 boyutlu verilerini de yakalayacak. Bu veriler, şehri inceleyen arkeologlar tarafından kalıntılarının durumunu daha iyi takip etmek için kullanılabilecek. Yeni kazılar ve araştırma için arkeologlar her gün bölgeyi ziyaret etse de, duvarlarda veya diğer yapılarda zamanla çökme riski altında olabilecek ince değişiklikleri fark etmeyebilirler. Spot'un üzerinde yer alan Leica BLKARC lazer tarayıcı sayesinde alınan veriler her gün kendi içerisinde karşılaştırılabilecek.

Spot’un üzerinde Leica BLKARC mobil tarayıcı bulunmaktadır.  BLKARC minimum kullanıcı müdahalesi ile tarama görevlerini otonom olarak gerçekleştirir. GrandSlam teknolojisini kullanan BLKARC, 360 derecelik bir görüş alanında, güncel proje ilerlemesi ve saha değişiklikleri için tarama görevlerini otonom olarak tekrarlayabilir. BLKARC ile toplanan veriler Leica Cyclone yazılımı ile işlenerek 3 boyutlu analizlere hazır hale getirilir.

Bununla birlikte, ABD’li Boston Dynamics adlı şirketin ürünü olan Spot, ulaşılması zor Pompeii yapılarına dair veriler sağlanmak  için kameralarını ve sensörlerini kullanıyor. Pompeii, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla volkanik kül ve pomzanın altına gömüldü. Alandaki arkeolojik kalıntılar, bugün  yaklaşık 440 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor, ancak, insan faaliyetlerinden kaynaklanan bozulma ile karşı karşıya.

Pompeii Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, "Bu robotların, yasa dışı define avcılarına karşı ve Pompeii çevresindeki alanda ortaya çıkarmakta olduğumuz yeraltı tünellerinde kullanımını test etmek istiyoruz" dedi. Mezar soyguncuları tarafından kazılan tünellerin son derece tehlikeli olduğunu söyleyen Zuchtriegel, "Bu nedenle görev için bir robotun kullanılması, daha hızlı ve tam bir güvenlik içinde ilerlememizi sağlayacak bir atılım anlamına gelebilir” diye konuştu.

TEK İLERİ TEKNOLOJİ SPOT DEĞİL

İç veya dış mekan kullanımı için uygun olan Spot, çevresini haritalayabiliyor engelleri aşabiliyor,merdivenleri tırmanabiliyor ve kapıları açabiliyor. Ancak, Spot, Pompeii’de kullanılan tek ileri teknoloji değil. Pompeii Arkeoloji Parkı ayrıca, otonom olarak 3D taramalar gerçekleştirebilen uçan bir lazer tarayıcı olan Leica BLK2FLY’yi de kullanıyor.

Leica BLK2FLY Dünya’nın ilk tam entegre otonom İHA LİDAR çözümüdür.BLK2FLY, gökyüzünden kolay gerçeklik yakalama için gelişmiş engellerden kaçınma özelliğine sahiptir. Kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır: bir tablette birkaç basit dokunuşla, kullanıcılar BLK2FLY'yi  erişilmesi zor alanları taramak için ayarlayabilir.



Haber Video