Antik Şehir Laodikeia

Şehrin 3B taraması Aibot X6'nın üstün performansı sayesinde kısa sürede tamamlandı.

Antik şehir Laodikeia, bugün Türkiye’nin en büyük ve önemli arkeolojik alanlarından biridir. Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde bulunan Laodikeia’nın sınırları 90,000 metrekareyi kapsamakta olup şehir, Yeni Ahit’in Vahiy Kitabı’nda bahsedilen ilk Hıristiyanlığın en önemli yedi kilisesinden birinin de içinde bulunduğu en az 10 önemli bina kalıntısını içinde barındırmaktadır. Birinci derece deprem bölgesinde bulunan şehir pek çok depremden önemli ölçüde yara almış ve pek çok kez yeniden inşa edilmiştir. Fakat sonunda yerleşimcileri MS 600 yıllarında burayı terk etmek durumunda kalmıştır. Denizli Belediyesi mali destek sağlayabilmiş olup Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, Bakanlar Kurulu tarafından yetkilendirilen Prof. Celal Şimşek önderliğinde son 10 yıldır şehir için kapsamlı kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Laodikeia’nın Türkiye’nin en önemli tarihi kalıntılarından biri olması sebebiyle süreci belgelendirmek ve sonraki dönemde yapılacak kazıları planlamak adına alanın haritalarını ve modellerini oluşturmak için çok uzun bir süre ve büyük bir bütçe ayrılmıştır. Son dönemde ise arkeoloji bölümü bir insansız hava aracı ile çalışmayı deneme kararı olarak Aibotix’in Aibot X6 cihazını kiralamıştır. Sonuçlardansa oldukça memnun kalmışlardır. Prof.Dr. Celal Şimşek “Aibotix ile alınan Yüksek çözünürlüklü orto-fotolar, yaptığımız çalışmaların gelişimini görmek açısından oldukça hızlı ve faydalı bir yol oldu.”dedi.

Leica Geosystems temsilcisi Sistem A.Ş.'nin uzman ekibi de “Geleneksel metodlarla sadece arazi için beş uzman kişinin neredeyse 10 gün çalışması gerekirdi, ve modelleme sürecini de hesaba katarsak eğitimli operatörlerle birlikte en az 10 günü de ofiste geçirmek gerekli olacaktı. Aibot X6 ve yazılımı sayesinde sadece 5 saat içinde şehir modeli oluşturduk ve bunun için eğitimli tek bir kişinin çalışması yeterli oldu” şeklinde açıklama yaptı.

Arazide yüzey kontrol noktaları oluşturmak ve sonrasında ise coğrafi olarak yer tanımlamak için Leica Viva GS15 alıcılarının kullanılmasının ardından, Aibot X6 kopterin kurulumuna kompakt 16.2 MP dijital kamera eklendi. Kopterin uçuş misyonunu planlamak için Aibotix yazılımı kullanıldı ve tüm kayıt boyunca kopterin 70 metre yükseklikte tutulması ve 3 cm örnek yer uzaklığına imkan vermesi gibi uçuş detaylarının planlanması sağlandı. Bunun sonrasında ise aktif uçuş yönü, çözünürlük ve rota planlanarak Aibot X6’ya yüklendi. Bunun yapılmasıyla birlikte uçuş esnasında veri alımı tamamen otomatik hale geldi. Aibot X6’nın özel gimbal kamerası sayesinde, yüzde 80 örtüşme ile 45 derece görüntü açıları alınabildi, ve örneğin kenar duvarların detaylı görüntüleri oluşturulabildi.

İşleme içinse, 3B modeller oluşturan ve yüksek çözünürlüklü orta-fotoları son derece etkili ve sorunsuz biçimde işleyen özel işleme yazılımı Agisoft Photoscan Pro ile görüntüler yüzeydeki kontrol noktaları kullanılarak etiketlendi.

Ölçen Harita firması sahibi Özhan Kaynarca “Belgelendirmek için yüksek kaliteli hava görüntüsü veri seti almak, doğru dijital topografik modelleme yapmak ve en önemlisi de her bir taşı mevcut konumunda göstererek alanın yüksek çözünürlüklü orto-fotosunu almak daha önce hiç bu kadar kolay olmamıştı” diye konuştu.

                                                                                                                                                                            

 



Haber Albüm