Notre Dame Katedrali

Leica Lazer Tarayıcı ile Dijital Sonsuzluğa

 

Neyse ki Notre Dame’ın İnanılmaz 3B Taramaları Var !

Pazartesi günü dünya Paris’teki Notre Dame Katedrali’nden yükselen alevleri korkuyla izledi. Yangın çatıyı sardı ve çan kulesi devrildi; tarihi katedral sonsuza dek yok olmuş gibiydi — ancak, en yeni görüntü teknolojisi sayesinde umutlarımızı kaybetmiş değiliz.

Vassar sanat tarihçisi Andrew Tallon’ın titiz ve dikkatli çalışması sayesinde her bir eşsiz ayrıntı ve binanın 13. yüzyıldaki yapımının gizli ipuçları 2015 yılında lazer görüntüleme kullanılarak bir dijital arşive kaydedildi. Bu kayıtlar bu muhteşem yapının nasıl inşa edildiğini anlamamız açısından devrim niteliğinde ve Paris’in katedrali yenilemesi açısından da bir şablon olabilir.

Wired’a göre, “Mimarlar şimdi Tallon’ın taramalarının yenileme çalışmalarında bir harita olmasını umuyorlar.”

Bir Milyar Veri Noktası

2010 yılında, National Geographic Tallon’a ve eşsiz tarama işlemine yer vererek Notre Dame Katedrali’ndeki dijital görüntülemeyi öne çıkardı.  Yüzyıllardır ortaçağ yapılarını ve binalarını ölçmek için yalnızca ilkel araçlar kullanılabiliyordu: İp ve cetveller, kurşun kalemler ve şaküller. Ancak 21. yüzyılın teknolijisine geçen Tallon bu muhteşem yapının sırlarını çıkarmayı başarabildi.

Tallon, Nat Geo’ya “Her bir nokta ile ilgili detaylı bilgiler olsaydı, yapanların hangi düşünceyle Notre Dame’ı inşa ettiklerini anlayabilirdim. Ancak buna sahip değilim, dolayısıyla bu bir polisiye işi gibi.” şeklinde konuştu.

 

Notre Dame Katedrali'nde 50 farklı lokasyona Leica Lazer Tarayıcı C10 yerleştirerek 1 milyar veri noktası ile katedralin üç boyutlu nokta bulutunu oluşturdu.

Tarama işlemi, belgelenecek yapının, birçok bölgesinde farklı istasyon kurulumları ile yapılıyor. Lazer, alanı her yönde tarıyor ve bir yüzeye çarptığında ışın geri sekiyor, ışının geri dönme süresini ölçerek üzerinde bulunduğu payanda veya kolonun tam yerini ve yüzeyini kaydediyor. Her ölçüm renkli bir nokta olarak kaydediliyor, bu noktalar birleştiriliyor ve sanki bir dijital fotoğrafın renk pikselleri gibi ayrıntılı bir resim ortaya çıkıyor.

Sonuç olarak bu milyarlarca nokta katedralin üç boyutlu bir anlık görüntüsünü oluşturuyor, ve ortaya çıkan görüntüler son derece prezisyonlu. Tallon’ın Nat Geo’ya söylediğine göre, eğer tarama düzgün bir şekilde yapılırsa, 5mm doğruluk oranına sahip.

ABD'nin önde gelen dergilerinden The Atlantic'in internet sitesinde yer alan habere göre, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Notre Dame Katedrali, bu dijital kopya sayesinde birebir olarak restore edilebilecek.

 



Haber Video